Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες


Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Διοικητή του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Δρ Γρηγόρη Λέων, με τους συντάκτες του αθλητικού ρεπορτάζ που καλύπτουν θέματα ντόπινγκ.

Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση και λειτουργία του νέου οργανισμού, ο Δρ Λέων τόνισε πως:
«Μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, καταφέραμε να διορθώσουμε σχεδόν 100 σημεία που είχαν επισημανθεί από το WADA, ώστε να είμαστε συμμορφούμενοι με τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού. 

Σε νομοθετικό επίπεδο, πέρασαν από τη Βουλή δύο σημαντικές τροπολογίες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με την στήριξη του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Επιπλέον, ανάμεσα σε άλλα, δημιουργήσαμε τμήμα investigation (ερευνών και συλλογής πληροφοριών), το οποίο παρατηρεί και καταγράφει περίεργη και ύποπτη δραστηριότητα προπονητών και αθλητών, ενώ παράλληλα δώσαμε βάρος στη σωστή λειτουργία του τμήματος ελέγχων ντόπινγκ. Ενεργοποιήσαμε το τμήμα εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας ήδη τα απαραίτητα σεμινάρια σε αθλητές και προπονητές. Στο άμεσο μέλλον, στόχος είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να μπει στα σχολεία και ειδικά στα γυμνάσια. 

Παράλληλα με όλα αυτά, προχωρήσαμε και σε συνεργασία με τον Οργανισμό αντι-ντόπινγκ της Αυστρίας. Τον επιλέξαμε με βάση κάποια κριτήρια, όπως για παράδειγμα τις ομοιότητες που έχουμε ως χώρα στο αθλητικό πεδίο, αλλά και το ότι οι αυστριακοί προεδρεύουν στον Οργανισμό αντι-ντόπινγκ Κεντρικής Ευρώπης.

Τελικά, αυτό που πετύχαμε είναι ένα μικρό θαύμα. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη λίστα των υπό επιτήρηση εθνικών οργανισμών του WADA ως τον Ιανουάριο, μαζί με χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εκτιμώ όμως ότι θα βγούμε συντομότερα, καθώς είμαστε ένας πλήρως συμμορφούμενος οργανισμός. Η μοναδική μας εκκρεμότητα πλέον, είναι η ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., κάτι το οποίο θα ολοκληρωθεί άμεσα».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε:

-«Για όλα τα θέματα από δω και πέρα, έχουμε δημιουργήσει ή δημιουργούμε “πολιτικές ορθής πρακτικής”. Πρωτόκολλα διαδικασιών που θα τηρούνται και θα εφαρμόζονται για όλα τα θέματα. Το ίδιο ισχύει και το πως θα χειριζόμαστε τα τυχόν θετικά δείγματα που θα υπάρχουν. Μια ενιαία γραμμή για το κάθε περιστατικό κι όχι μεμονωμένα».

-«Οι έλεγχοι που έπρεπε να είχαν γίνει, όπως όριζε η συμμόρφωση με τον κώδικα του WADA, έχουν γίνει ήδη. Μέσα στον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 95 έλεγχοι σε 13 διαφορετικά αθλήματα. Οι μισοί έγιναν σε αγώνες και οι άλλοι μισοί εκτός αγώνων. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ενώ πλέον γίνονται σωστότερα οι λεγόμενοι out of competition έλεγχοι, δηλαδή οι εκτός αγώνων. Παράλληλα οργανώνουμε τους αιματολογικούς ελέγχους και το λεγόμενο “βιολογικό διαβατήριο” των αθλητών, αλλά και τους ελέγχους για αυξητικές ορμόνες. Θεωρώ πως στις αρχές του νέου χρόνου, θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι». 

-«Το τμήμα ερευνών και συλλογής πληροφοριών, έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με όλες τις αρμόδιες αρχές. Και αυτός ο τομέας έχει “πολιτική ορθής πρακτικής”».

-«Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. είναι πλέον ένας αυτόνομος και ανεξάρτητος Οργανισμός και όχι απλά μια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ότι κάναμε, δεν ισχύει για ένα έτος, αλλά έχει βάθος χρόνου. Ανά έτος καταθέτουμε λίστες ελεγχομένων αθλητών και πρόγραμμα ελέγχων, το οποίο επιβλέπεται από τον WADA».

-«Αναφορικά με το εργαστήριο αντι-ντόπινγκ της Αθήνας, θέλω να τονίσω πως είναι ανεξάρτητο από τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Το να έχουμε έναν ισχυρό Εθνικό Οργανισμό αλλά και ένα ισχυρό εργαστήριο σε διεθνές επίπεδο, σίγουρα θα είναι σημαντικό. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. θα είναι εκεί όταν χρειαστεί για να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια».

-«Οι πόροι του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Έχουμε λάβει ήδη το πρώτο μέρος της επιχορήγησης. Με αυτά έχουν καλυφθεί τα λειτουργικά έξοδα, ενώ έγιναν και οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες, όχι μόνο του νέου Οργανισμού, αλλά και εκείνες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., που εκκρεμούσαν».


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι