Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Το εκπαιδευτικό έργο του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. μέσα στο 2022

Η εκπαιδευτική διαδικασία, η επιμόρφωση και η ενημέρωση, αθλητών, προπονητών, υποστηρικτικού προσωπικού, αλλά και ευρύτερα της κοινής γνώμης, πάνω στους κινδύνους και τις βλαβερές συνέπειες που έχει η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, σύμφωνα πάντα και με τις επιταγές του WADA προς τα μέλη του.

 

Στο πλαίσιο αυτό από τον Ιανουάριο μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, έχουν πραγματοποιηθεί τα εξής εκπαιδευτικά σεμινάρια:

 

-         Αθλητών υψηλού επιπέδου που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Ελεγχομένων Αθλητών (RTP) και στον Κατάλογο Ελεγχομένων Αθλητών Επιπέδου II (TP) του 2022.

 

-         Αθλητών ηλικίας 15-18 ετών, από 15 διαφορετικές Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων, στο πλαίσιο μιας πρώτης επαφής με τις βλαβερές συνέπειες του ντόπινγκ και τις αντι-ντόπινγκ διαδικασίες. Ειδικότερα, στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η εκπαίδευση κάλυψε όλο το φάσμα των εθνικών ομάδων και των δύο φύλων, πλην της Ανδρών και σε ρόλο εισηγητή, συμμετείχαν και αθλητές-πρότυπα για τους νέους και τις νέες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, όπως ο Άκης Ζήκος και ο Βαγγέλης Μόρας.

 

-         Μαθητών Γυμνασίων όλης της χώρας, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αθλητισμός με αξίες, χωρίς ουσίες» του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

 

-  Προπονητών, μέσω των αντίστοιχων σχολών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

-  Φοιτητών των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αλλά και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

 


Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν και ειδικές εκπαιδεύσεις, όπως:

 

-   Το σεμινάριο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), για αθλητικούς συντάκτες.

 

-         Το σεμινάριο για τους νέους δειγματολήπτες που θα πιστοποιηθούν από τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

 

Τέλος, όλα τα στελέχη του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. πέρασαν από ειδικά σεμινάρια, ανάλογα με την ειδίκευσή τους και πιστοποιήθηκαν από τον WADA, ενώ μετά την υπογραφή μνημονίου με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το εκπαιδευτικό υλικό του Οργανισμού θα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με προβλήματα όρασης.

 

«Μετά τους ελέγχους, η εκπαίδευση είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας για τον Οργανισμό. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και κυρίως να προσεγγίσει αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας και που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δρόμο του αθλητισμού. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, καθώς έχουμε ήδη προγραμματίσει τις μελλοντικές μας δράσεις στο νευραλγικό αυτό τομέα», τόνισε ο διοικητής του Οργανισμού, ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι