Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Η Ελλάδα αποσύρει την υποψηφιότητά της για το Παγκόσμιο Συνέδριο του WADA το 2025

Με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του WADA αλλά και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Διοικητής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ιατροδικαστής Δρ Γρηγόρης Λέων, γνωστοποίησε την απόφαση του Οργανισμού να αποσύρει την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου του WADA το 2025.

 

Στην 57η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (CAHAMA), η οποία πραγματοποιήθηκε 9-11 Μαΐου, στο Στρασβούργο, η Ελλάδα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού, κάνοντας και την πρώτη παρουσίαση.

 

Σε μια άτυπη ψηφοφορία-δημοψήφισμα  προτίμησης που ακολούθησε, τα μέλη του Συνεδρίου έδωσαν 21 ψήφους στο Τάμπερε, 14 στην Αθήνα και 2 στην Μπουσάν.Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε μετά από αυτό το αποτέλεσμα, να ζητήσει από τα μέλη του, να υποστηρίξουν σύσσωμα την υποψηφιότητα της Φινλανδίας.

Ως εκ τούτου, αν και η υποψηφιότητα της Αθήνας είχε αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια και από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση, αλλά και από μέλη του WADA και παρότι η ελληνική πρωτεύουσα είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το Τάμπερε (μεγαλύτερη πόλη, καλύτερες υποδομές), ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. αποφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον του.Συνεπώς, δεν θα υπάρξει παρουσίαση της υποψηφιότητας την Πέμπτη 19 Μάϊου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. και ο Διοικητής του Δρ Λέων, θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και εύχονται καλή επιτυχία στο Τάμπερε.

 

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Δρ Λέων στο Διοικητικό Συμβούλιο του WADA και στο Συμβούλιο της Ευρώπης:


«Dear Secretariat,

 

As you are aware, we had declared our interest to organize the 2025 World Conference on Doping in Sport in Athens, Greece. During the 57th meeting of the Ad Hoc European Committee for the World Anti-Doping Agency (CAHAMA), an informal vote was held among the CAHAMA participants and Tampere, Finland was selected as the preferred candidate city. Thus, CAHAMA mandated the European representatives to WADA Foundation Board to support Tampere.

 

Embracing the principles and values of the European Union and the Council of Europe, as well as our country’s values being the birthplace of Democracy and the Olympic Ideal, we wish the European partner candidate city of Tampere, every success and we withdraw our interest to host the Conference.  

 

Kind Regards,

 

Dr Grigorios Leon

Governor of E.O.KA.N./HADA»

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι