Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Ο Διοικητής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Δρ Γρηγόρης Λέων στον ΣΚΑΪ 100.3

Στην εκπομπή «Οπτική Γωνία», η οποία μεταδίδεται κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα από το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 FM, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη (12/1), ο Διοικητής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Δρ Γρηγόρης Λέων.

Συνοπτικά τα όσα είπε στο δημοσιογράφο Νίκο Σταματέλο:

Όχι απλά γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει, αλλά εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη, προσπαθώντας να βελτιώσουμε όλους τους τομείς. Αυξήσαμε σημαντικά τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τρέχει ακόμα η προκήρυξη για νέους δειγματολήπτες σε όλη την Ελλάδα. Όσοι λοιπόν αγαπούν τον αθλητισμό, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. (www.eokan.gr), να δουν τις λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, για να δηλώσουν συμμετοχή. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, φιλοδοξούμε να φτάσουμε τον αριθμό των 100 δειγματοληπτών σε όλη τη χώρα, ώστε να έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ως Οργανισμός».

 

Οι αθλητές οφείλουν να γνωρίζουν τις διαδικασίες αντι-ντόπινγκ, οι οποίες είναι διεθνείς. Για παράδειγμα, πρέπει να δηλώνουν που βρίσκονται σε καθημερινή βάση, που μένουν, που προπονούνται, ώστε να είναι εφικτός ο αιφνίδιος έλεγχος, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός και για τον WADA. Αν ένας αθλητής λοιπόν δεν είναι παρών στον αιφνίδιο έλεγχο τρεις φορές, κινδυνεύει να τιμωρηθεί με βαριά ποινή, αντίστοιχη με το να είχε βρεθεί θετικός. Διαπιστώσαμε ότι σε αυτό τον τομέα, της σωστής ενημέρωσης, υπήρχε έλλειμα και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε νέα προγράμματα εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα στο που απευθυνόμαστε: αλλά για ελίτ αθλητές, αλλά για νέους αθλητές και άλλα για μαθητές. Σε ότι αφορά την τελευταία κατηγορία, καταφέραμε να πάρουμε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, το οποίο ήδη μπαίνει στα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για  μια ηλικία ευαίσθητη, καθώς είναι η εποχή που τα παιδιά επιλέγουν το αν θα προχωρήσουν στα άθλημα με το οποίο ασχολούνται σε υψηλότερο επίπεδο ή απλά θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ως χόμπι».


Όλη η συνέντευξη υπάρχει στο κανάλι του E.O.KA.N. στο YouTube στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=9kiWbVe3zbs

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι