Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Ο Διοικητής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Δρ Γρηγόρης Λέων στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ

Στην εκπομπή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ «Η Ελλάδα των σπορ», φιλοξενήθηκε ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ Δρ Γρηγόρης Λέων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως:

-«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό και για τη χώρα η έξοδος από τη λίστα επιτήρησης του WADA. Κι αν ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε την επιτυχία, αρκεί να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα υπήρχαν για την Ελλάδα, αν τελικά δεν τα κατάφερνε: δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, να συμμετέχουν οι αθλητές μας σε αγώνες υπό την Ελληνική σημαία ή να διοργανώνει η χώρα μας διεθνείς αγώνες. Κάναμε ένα σπριντ στα τελευταία μέτρα της προσπάθειας, από την 1η Ιουλίου που αναλάβαμε τη διοίκηση του οργανισμού, καθώς έπρεπε ως το τέλος Αυγούστου να εκπληρώσουμε μια σειρά υποχρεώσεων και τελικά τα καταφέραμε». 

-«Πέρα από τη διοικητική και οργανωτική δομή του Οργανισμού, τη στελέχωσή του με έμπειρο προσωπικό, έπρεπε να δημιουργήσουμε νέες πολιτικές σε διάφορους τομείς, αλλά και πράγματα πρωτόγνωρα για την Ελλάδα, όπως το αρμόδιο τμήμα Ερευνών, όπως μας το ζήτησε ο WADA».

-«Η Ελληνική Πολιτεία αντιλήφθηκε έγκαιρα την σπουδαιότητα όλων αυτών που έπρεπε να γίνουν. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έδωσε σημαντική βοήθεια στα θέματα της εναρμόνισης της Ελλάδας με τον Παγκόσμιο Κώδικα, σε πολύ σύντομο χρόνο με βάση τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ο Κώδικας είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους».

-«Βλέπουμε πλέον το αντι-ντόπινγκ με μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με το παρελθόν. Πρώτα απ’ όλα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., δεν είναι απέναντι στους αθλητές, άλλα ένας σύμμαχος στο πλευρό τους. Προσπαθούμε να τους έχουμε σωστά ενημερωμένους. Ένας αθλητής δεν τιμωρείται μόνο αν βρεθεί θετικός σε έναν έλεγχο, αλλά και αν δεν τηρήσει τις διαδικασίες οι οποίες έχουν αλλάξει αισθητά από το παρελθόν και πρέπει να ακολουθηθούν πιστά».

-«Αρμοδιότητα του Οργανισμού είναι η διαδικασία της δειγματοληψίας. Δυστυχώς, η επεξεργασία και η ανάλυση δεν γίνεται στην Αθήνα, καθώς το εργαστήριο έχασε την πιστοποίησή του. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. δεν έχει άμεση σχέση με το εργαστήριο, ουσιαστικά αγόραζε τις υπηρεσίες του. Θέλουμε στο μέλλον, όταν θα επανακτήσει την πιστοποίησή του να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Προς το παρόν, συνεργαζόμαστε με πιστοποιημένα εργαστήρια του εξωτερικού».

-«Έχουμε θέσει τις σωστές βάσεις, ώστε πολύ σύντομα όχι απλά να ακολουθούμε άλλες χώρες, αλλά να είμαστε πρωτοπόροι ως Οργανισμός. Άλλωστε να θυμίσω πως χώρες με παράδοση στον αθλητισμό όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, παραμένουν υπό επιτήρηση από τον WADA».

          ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι