Ε.Ο.ΚΑ.Ν.

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Σημαντική επιτυχία για τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. και την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο καθώς βγήκε από τη λίστα επιτήρησης του WADA

Μέσα από τη στενή συνεργασία τους τελευταίους μήνες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-ντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), πέρασε με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία αξιολόγησης και πλέον, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο WADA, βγήκε από τη λίστα των υπό επιτήρηση Εθνικών Οργανισμών. 

Η διαδικασία  για τη ρύθμιση και των τελευταίων μικροεκκρεμοτήτων, ολοκληρώθηκε για τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν πολύ συντομότερα από το χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός, δηλαδή ως τα μέσα Ιανουαρίου 2022, δείγμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε σε όλα τα επίπεδα, μέσα σε λίγο χρόνο.  

Είναι χαρακτηριστικό, πως μαζί με την Ελλάδα, εκτός λίστας βγήκαν μόνο η Ολλανδία και η Λετονία, ενώ υπό επιτήρηση παραμένουν χώρες με μεγάλη αθλητική παράδοση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρουμανία. 

 Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., συμμορφώθηκε πλήρως με τα όσα απαιτεί ο WADA από τα μέλη του, έχοντας την πολύτιμη αρωγή του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ο παγκόσμιος Κώδικας, να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και να πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τον Οργανισμό που έθετε ο WADA.

Μέσα σε  μικρό χρονικό διάστημα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. κατάφερε να τακτοποιήσει όλες τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί από τις αβελτηρίες των προηγούμενων ετών. Πιο αναλυτικά: 

  • Σε θέματα γενικού περιεχομένου, ορίστηκε η διοικητική δομή, οι αρμοδιότητες και η ανεξαρτησία της εκτελεστικής ομάδας από τον Διοικητικό Συμβούλιο. Ανέλαβε νέος Διοικητής και Εκτελεστικός Διευθυντής.
  • Λειτούργησε βάσει των διεθνών προδιαγραφών το τμήμα αντί-ντόπινγκ του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., το σύστημα ADAMS (σύστημα εντοπισμού των αθλητών) και ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες.
  • Ο WADA ενέκρινε τον προγραμματισμό των ελέγχων, με βάση το σωστό μοντέλο (Risk Assesment and Distribution Plan), από το οποίο προκύπτει η λίστα ελεγχομένων αθλητών (RTP). Εκπονήθηκε πρόγραμμα για Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από την αρχή αρμόδιο τμήμα Ερευνών (Intelligence and Investigation), το οποίο και ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.
  • Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. άλλαξε το πρωτόκολλο της διαχείρισης αποτελεσμάτων, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο πλέον με τον διεθνή Κώδικα σε όλα τα επίπεδα (παραβάσεις whereabouts, πρακτικές ενημέρωσης εμπλεκομένων προσώπων και φορέων).
  • Σε θέματα TUE (εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης) έγινε ξεκάθαρη η διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή υπέγραψε έγγραφα εμπιστευτικότητας.
  • Σε θέματα εκπαίδευσης, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τα απαραίτητα σεμινάρια αθλητών και προπονητών και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμόρφωσης αθλητών, τιμωρημένων αθλητών, προπονητών, δειγματοληπτών, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ευρύτερο επίπεδο (δημοσιογράφοι, μαθητές, γονείς).
  • Σύστησε αρμόδιο τμήμα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή προώθηση και τον έλεγχο των πληροφοριών και του υλικού από και προς τον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά συστήματα.

Επιπλέον αναμορφώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα (www.eokan.gr) και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. απέκτησε πλήρη αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του WADA.

Συνολικά, υπήρχαν 8 ανοικτά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, 21 τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα και άλλα 27 τα οποία θεωρούνταν υψηλής προτεραιότητας. Σε όλα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον διεθνή Κώδικα να φθάσει πλέον στο 100%.

«Ο WADA αναγνώρισε τις προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες. Αυτή η απόφαση βγάζει ένα βάρος από τους ώμους μας και παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, κάνοντας κι άλλα βήματα προόδου τους επόμενους μήνες. Να φέρουμε τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. πιο κοντά στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές μας, ως ένα φορέα που θα είναι πολύπλευρα αρωγός στις προσπάθειές τους, αλλά και πιο κοντά στην κοινωνία, ώστε οι επόμενες γενιές να μείνουν μακριά από το ντόπινγκ και τις βλαβερές για τον οργανισμό, επιπτώσεις του. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου, προς την Πολιτεία και ειδικά τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στήριξε την ανεξαρτησία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. σε ουσιαστικό επίπεδο και έκανε όλες τις απαραίτητες νομοθετικά ενέργειες για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον WADA, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος συνέβαλλε αποφασιστικά στη σύσταση του Οργανισμού και κατά τη θητεία του, τέθηκαν οι βάσεις ώστε να φθάσει ο Οργανισμός εδώ που είναι σήμερα», τόνισε ο Διοικητής του Οργανισμού, Δρ. Γρηγόρης Λέων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι